Съвременни тенденции в ресторантьорството и кулинарията
hotelierite.net

Единствения бъгарски ресторант в Москва

Единствения бъгарски ресторант в Москва

Преди години известно московско заведение организира в България конкурс за главен готвач. Явили се много кандидати, но спечелила единствената жена-участничка - Милка Русева. Така след сериозно съревнование тя поела ръководството на единствения в Москва български ресторант, наречен „Баба Марта”.

Заведението се намира на пет минути от Червения площад. Българи рядко идват там, а гостите са предимно руснаци, които познават и ценят хубавата българска храна, топлотата и уюта, които създават спазваните там български обичаи и традиции.

Милка Русева се стреми да запознае всеки един гост с духа и културата на България. Сама е издирвала много автентични предмети, които да доближават интериора на ресторанта до бита на българина. Нейна е заслугата готвачите и сервитьорите в ресторанта да бъдат облечени в характерните носии за България. За първи март всяка година Милка Русева закичва всеки гост с  мартеница. Най-много сили и въображение обаче влага в кухнята. Самата тя казва, че е трудно с нещо да впечатлиш руснаците, затова се радва на многобройните първи награди, които е печелила в Москва след участие в кулинарни конкурси. В българския ресторант „Баба Марта” се събират много известни руски артисти, бизнесмени, дори чуждестранни дипломати и посланици. Те също много ценят българската кухня и атмосферата на домашен уют и близост с приятели. Често се случва младоженци да изберат българския ресторант за сватбеното си тържество. Тях Милка Русева посреща с типичната българска обредна питка, която поднася с мед и сол на булката и младоженеца. Всеки ден се учудва от топлото отношение и растящия интереса на хората в Русия към България.

 


Единствения бъгарски ресторант в Москва


Милка Русева споделя:

Много са руснаците, които обичат и чувстват България много близка. Те са хора, на чиято искреност може да се вярва, когато харесват някого или нещо. Ние сме много близки като народи по това, че сме добронамерен и открити по душа.

Руснаците искрено се забавляват в българския ресторант, защото атмосферата е много близка до домашното посрещане и може би на хора това им липсва в днешно време. Ресторантът ни не е от „висша класа” каквито много се създадоха в Москва, но те са за тесен кръг хора. Наистина руснаците се забавляват на нашата музика, чрез българските обичаи и дори някои ме питат „а в България всеки ден ли е празник?” и това ме кара да се гордея с произхода и професията си, споделя Милка Русева.

 

 

 

За съжаление днес  бизнесът в България върви трудно. Не по различно е  дори и в рамките на Европейския съюз. Къде тогава е добре да се инвестира? РУСИЯ !!! За град като Москва с нейното население от 11 милиона един български ресторант е меко казано недостатъчно. Там е истината…Макар и бюрокрацията и корупцията все още да са на високо равнище, възможностите за реализация на такъв проект са реални и осъществими. Все пак разполагаме с  един огромен потенциал насреща – обичта на руснаците към България. Търся съмишленици за тази налудничава идея…

Сподели
Единствения бъгарски ресторант в Москва
Togord 1 Януари 2013г.
Цената на нощувката в московски хотел за осма поредна година е най-висока в света. Средната цена в хотел от международна категория през първото полугодие е 405 долара на човек, показва проучване на британската туристическа компания "Хог Робинсън". За една година хотелите в руската столица са поевтинели с 1%.
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.