Съвременни тенденции в ресторантьорството и кулинарията
hotelierite.net

Най-известните френски сирена

Най известните френски сирена
Най известните френски сирена
Най известните френски сирена


Brie е меко краве сирене, кръстено е Brie, на провинция в Франция, от където произхожда. Бри сиренето е с по-блед цвят, с леко сивкав оттенък по кората, има бяла пухкава коричка, много мек и вкусен, с намек на амоняк. Белият благороден мухал по коричката е безвреден и не е предназначен да бъде отделян от сиренето по време на потребление. Време на зреене,обикновено една седмица или повече.

Ако се остави, да зрее за по-дълго време, обикновено няколко месеца до една година, сиренето става с по-силен аромат, вкус и тъмен цвят, и се нарича Brie Ноар (Черен Brie).

Има видове Бри, които се прозивеждат от непастьоризирано мляко и зреят върху слама. Най-известното еБри де Мо в слама. Също се слагат и прибавки към Бри де Мо-черни трюфели, горчица и други.

Brie е историческа област на Франция известна със своите млечни продукти, особено Brie сирене. Brie може да се произвежда от изцяло или полу-обезмаслено мляко

Най известните френски сирена

Камембер (Camembert)а
Невъзможно е да бъдат хванати всички нюанси на сиренето Камамбер. Първоначалният вкус може да бъде мек, възсолен, маслен и наситен с аромат. Друг може да открие, че е подчертан вкусът на гъби, чесън или ядки.
Единствената възможност е да се отдадете на вкуса и да не спирате да ядете, в комбинации с пъпеши, грозде и горски плодове.  Запазената малка на сиренето камемлер и неговата дървена кутийка в която зрее.
Меката маслена вътрешност на сиренето и наситения му вкус ще доставят истинско удоволствие на ценителите, особено в съчетание с шампанско, червени вина и сайдер.

Най известните френски сирена

Сиренето Комте (Comte) е френско и е едно от най-популярните сирена за французите. Познато е и под името Грюер де Комте (Gruyere de Comte). За продукцията на един килограм сирене са необходими около 12 литра краве мляко. Сиренето има АОС статус и продукцията му е ограничена в няколко основни района на Франция - районът на Юра, части от Бургундия, Шампан, Долината на Рона и Лорейн. 

Едно от изискванията за качествен контрол е суровото мляко да бъде доставено незабавно на мястото за производство и при контролирани ниски температури.

Питите Комте са с относително равна и ненабраздена кора с цвят вариращ от жълто, охра и сиво. Вътрешноста на сиренето е твърда с цвят преливащ от жълто към слонова кост. На вкус сиренето създава усещане за соленост, която неусетно преминава в сладост като послевкус. Консистенцията е средно твърда и плътна с добра масленост. Освен соленоста, която е балансирана и ненатрапчива се откриват и леки тонове на ядки. Сиренето Комте е идеален партньор на аперитива, неразделна част от комбинирания сандвич, както и важна добавка за термично обработени ястия.

Най известните френски сирена

Бофор (на френски: Beaufort е вид полутвърдо френско сирене от краве мляко, което се произвежда само във френския департамент Савоя. По своите качества и външен вид прилича на швейцарското сирене грюер.

За производството на Бофор се използва сурово краве мляко. За получаването на един килограм сирене са необходими 11 литра мляко. В загрятото до 33 ° C мляко се добавя закваска, като се използват културите Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus и Lactobacillus lactis. След като млякото се пресече, сместа се загрява до 53-54 ° C, като се разбърква непрекъснато за да се отдели излишната влага. След това сиренето се увива в ленени кърпи, поставени в дървени обръчи, покрити с кръгове и се поставя за 20 часа под преса. По време на пресоването сирене се преобръща няколко пъти, като се сменят и кърпите. Сиренето отлежава един ден, след което се осолява в солна баня и се складира в изби на дървени рафтове от смърч, за да зрее.

Бофор зрее от 5 месеца до 12 месеца, понякога до 2 години. В избите се поддържа температура не по-висока от 10 ° С и висока влажност. Два пъти седмично, питите сирене се преобръщат и натриват със солен разтвор.

 

Най известните френски сирена



Мюнстер
Това френско сирене често се нарича "сиренето-чудовище", заради ужасяващия си аромат. То идва от Елзас и се прави от сурово краве мляко, което се оставя във влажни мазета да отлежи и се мие със солена вода. Когато си купите от него - бързайте да се приберете у дома, преди някой да се е оплакал. То е все по-популярно както в страната, така и извън нея.

Най известните френски сирена

Много вкусно е козето сирене тип риблер. То е с цилендрична форма с бяла пухкава коричка. При зреенето си, сърцевината става все по малка, а коричката все по-мека. Сиренето се използва предимно за запичане и идеално върви към салати.

Най известните френски сирена

Rebloshon (Fr. Reblochon) - Френско меко сирене от непастьоризирано краве мляко във френския регион Savoie, която се намира в подножието на Алпите. Rebloshon - сирене с т. нар. "измити кора", както се измива  в саламура. През 1958 г. той получава името първоначално контролирани (AOC) Rebloshon . Мекото сирене с измита коричка се произведежда във формата на кръг с диаметър 14 см, височина от 3-4 средни cm маса 450 g. Сиренето и съзряването е в рамките на 2-4 седмици. Зряло сирене има портокалова кора с тънък бял слой и мека, сладникава кремообразна сърцевина.

Най известните френски сирена
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.