Съвременни тенденции в ресторантьорството и кулинарията
hotelierite.net
Джейм Джефри- Липсват ми печените чушки ,които правеше тъста ми и българският хляб

Джейм Джефри- Липсват ми печените чушки ,които правеше тъста ми и българският хляб

Джейм Джефри- Липсват ми печените чушки ,които правеше тъста ми и българският хляб

Джейм Джефри  бе част от страхотния екип на Radisson SAS в най добрите години на развитие, напредък и растеж на бизнеса в качеството си на Executive chef.

 

Джейми, разкажи ни за времето, когато  беше главен готвач в Radisson SAS в София
Преместихме се  от Германия в България с жена ми (тя е българка). Искахме да се оженим тук, а пък ми бе интересно да науча нещо повече за нейната родина. Установихме се в София и аз случайно отидох в Радисън за да видя, какви възможности за реализация има там. За мой късмет те търсеха главен готвач точно по това време и аз получих своя  шанс. Казвам късмет, защото нямах опит по хотелите. Досега бях работил само в ресторанти. Поех предизвикателството, беше много интересно. Точно тогава България бе  преди влизането си в ЕС. Снабдяването с  продукти не бе така лесно. Все пак най-голямото ми предизвикателство бе езика - аз не говоря български. Бързо открих начини за преодоляване на тази бариера  и персонала ми прощаваше тази моя слабост. Все пак научих много интересни фрази на български.
За мен работата в хотела бе като да работя в огромен ресторант и така аз приех предизвикателството и се наслаждавах на работата си.  Особено харесвах
Radisson SAS Super Breakfast - това е нещо което бих правил отново с удоволствие.

Хората от персонала бяха  нетърпеливи да научат нови неща. Това са може би едни от най-дружелюбните хора, с които някога съм работил. Наистина бе за кратко, но бе прекрасно и днес много ми липсва.

Не успяхте да се сработите с мениджмънта  след напускането на Мартин Колб. Каква беше причината за този развод?

За съвсем  кратък период от време аз научих толкова много от г-н Колб и г-н Грауел и до ден днешен съм им признателен за това.
Всеки път, когато има промяна в управлението (бе сменен и г-н Грауел нашият директор F&B), има нови посоки и понякога желанието на новото ръководство, е да изгради "свои" екип.

Когато застъпи новото ръководство, аз бях помолен от собственика на хотела Г-н Хенри Гуин Джоунс, да замина и да работя за него в Ирландия до края на лятото. В същото време все още бях главен готвач в Радисън София, макар и да бях на хиляди мили от хотела. Това бе неудобна ситуация, меко казано. Моят син се роди в България точно в този момент. Когато се върнах от Ирландия, новото ръководство не беше много дружелюбно с мен. От една страна собственикът искаше да бъда в  Ирландия, а аз наистина исках да остана в хотел Радисън...В тази ситуация разкъсван между новото ръководство, което не ме познаваше добре и невъзможността да кажа "не" на собственика, живота ми не се очертаваше много комфортен. Затова подадох оставка в интерес на всички страни.
Какво е мнението ви за ситуацията в "Радисън" сега?
Бях разочарован да видя, че грандиозния проект за ремонт и изграждане на нови аутлети така и не се състоя. Бях на посещение в България миналата пролет и установих, че Радисън  все още е един от най-хубавите хотели. Мисля, че осъвременяването на Фланeганс е направено доста добре. Но все пак хората са тези, които правят едно място да бъде на ниво и заслугата е изцяло на персонала.

Разкажи за престоя си в имението на собственика Ирландия.

Е, това не е толкова вълнуващо, колкото звучи на пръв поглед. Макар и да бях поканен да отида,  истината е,  че аз не можех да кажа НЕ. Жена ми беше в края на бременността си. След  6 седмици , тя  ми се обади и  ми каза , че трябва да се връщам, защото влиза  в болница. Това ме поставяше в  неудобната ситуация  да искам разрешение, за да видя току що роденият ми син. Излишно е да казвам, визитата ми в Ирландия бе това, което ме принуди в последствие да напусна Радисън. Бях изпратен под претекст, че ще се обучавам за "новия" ресторант в Радисън, а  в крайна сметка се превърнах  в частен готвач /бътлър/ иконом. Иначе Ирландия е прекрасна страна, макар и да кажа, че в същото време аз се водех на работа и в една друга страна.
Сега работиш в САЩ?
Върнах се  в родния ми град Детройт, Мичиган. В момента работя като корпоративен готвач  за верига  от ресторанти, които се разпростират из целия регион. Имаме планове за откриването на нов ресторант. Вярвам скоро да се осъществи.

Известен си със своята креативност. Сподели някоя своя рецепта с нас?


Джейм Джефри- Липсват ми печените чушки ,които правеше тъста ми и българският хляб

Добре ето една интересна рецепта с американски привкус, която е подходяща за  всички видове меса:
Root Beer Sauce

Съставки

• 200 гр ребра
• 250 гр Анасон нарязан на ситно
• 250 гр меласа (unsulfured)
• 190 гр  шери оцет
• 15   гр плодове от хвойна
• 10   гр черен пипер на зърна
• 15   гр корен дафиново дърво
• 390 гр вода
• 2,5  лит; течен телешки бульон

Начин на приготвяне
• сотирайте за кратко ребрата и ситно нарязания анасон докато се карамелизират. Добавете меласата, оцета, плодовете от хвойна и пипера и варете на умерен огън за 15 минути  докато течността се сгъсти.
• В сух тиган, запечете леко корените от лаврово дърво докато пуснат аромат. Добавете водата и оставете да заври. Отстранете от огъня, похлупете и оставете така за 20 минути. Прецедете соса от ребрата и го добавете. Добавете и телешкия бульон. Оставете да къкри за 30 минути. Прецедете през тензух в нов съд. Соса трябва да се лепи по лъжицата.

И ето тук една моя рецепта,която ми напомня за България, където разбрах колко вкусни могат да бъдат домашно приготвените консервирани храни. Тук искам да кажа че страшно много ми липсват приготвяните от моя тъст чушки и българският хляб, на който се наслаждавах всеки ден!

Джейм Джефри- Липсват ми печените чушки ,които правеше тъста ми и българският хляб

Мариновани кори от диня
• ½ диня
• 1 л вода
 половин чаена чаша „
kosher” сол
• 1 чаена чаша ябълков оцет
• 2 чаени чаши захар
• 2 канелени пръчки
• 1 / 8 чаена чаша синапено семе
Начин на приготвяне

Ползват се само корите
• Остържете корите и ги нарежете
• Смесете водата и солта в контейнер, добавете корите и ги оставете в хладилник за една нощ
• Смесете в съд захарта, оцета, канелата, синапено семе и поставете да заври. Нека ври в продължение на 15 минути.
• Извадете корите от саламурата и ги подсушете, поставете ги в съд със студена вода да ври в продължение на 1 минута. Имайте в предвид ,че парчетата  все пак трябва да останат хрупави.
• Извадете коритеподсушете ги и ги  и добавете към охладената марина.

Готово е за консервиране!

 

Джейм Джефри- Липсват ми печените чушки ,които правеше тъста ми и българският хляб
Сподели
Анонимен 28 Февруари 2012г.
Имал съм удоволствието да работя с него за малко. Един от най-креативните и "изтрещяли" умове,които познавам :) Много уважавам любимата му фраза (която даже си е татуирал) - "FUCK U.S.A." :)
Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.